Southwold Beach House

This new build low-energy house lies on the edge of Southwold, in Suffolk, with a plot that extends down to the beach. The design responds to the local character of the village both in form and materials, drawing inspiration from its varied seaside context. The facade is lime rendered using a variety of local aggregates including flint, shale and seashells.

The design employs a low embodied energy structural timber frame with Passivhaus levels of airtightness and insulation. An oversized chimney will house the Mechanical Ventilation and Heat Recovery (MVHR) system, and allow other necessary building services to be concealed.more
Readmore

Overhanging roofs prevent overheating from the high summer sun, but allow solar gain in the winter where the sun angle is lower. A high thermal mass within the building envelope helps to ensure comfortable year-round temperatures.

Project Architect:
Moa Wintzell, Matt McKenna

Location:
Southwold, Suffolk

Architect designed Southwold beach house to sustainable passivhaus standards
new build passivhaus home in suffolk by architecture for London
Southwold new build passivhaus home: site plan hand drawn sketch
Aerial view southwold architect: new build passivhaus home