A rear extension to a listed Georgian building in grey stone and oak wood
Bespoke kitchen cabinets in a shaker style with marble worktops. A wooden kitchen bench in foreground
Architect designed Peckham house showing dining room with exposed brick with a lime wash and built in bench seat
Primrose Hill architect house extension designed by camden architects, with oak kitchen and stone flooring
douglas fir timber stair in a london house with concrete worktops and a parquet floor

AFL logo
 

Architecture for London are award-winning architects dedicated to the creation of inspirational architecture and interiors. Our combined design, engineering and construction service ensures that each project meets the exacting requirements of our clients.

Our residential projects include new build architectural homes, refurbishments of heritage properties and house extensions at all scales. We can offer a complete turn-key solution, including design and build, sustainable refurbishment analysis, structural engineering, landscaping, specialist M&E and joinery.

We create healthy buildings with natural, breathable materials and achieve the highest sustainability and comfort standards, including Passivhaus and EnerPhit. This approach creates warm, low-energy homes and workplaces that are a joy to inhabit.

Our projects include new homes, house extensions, residential refurbishments and commercial buildings at all scales.

Stone House Readmore

This Grade II listed villa in Barnsbury, Islington was extended and refurbished to create a home with generous spaces for gathering and family life.

The rear extension is a bright stone pavilion imagined as a modern orangery. Agglomerate stone forms a plinth upon which limestone piers and a carved niche rise to form the structure of the extension. Heavy oak framed glazing follows the proportions of the historic facade with a large pivot hinge door opening onto the terrace.

Externally an oversized concrete header was honed to reveal limestone quarried in Derbyshire, its visual weight suggesting permanence. Project architects: Alastair Selven and Amrit Marway.

Peckham House Readmore

This Grade II listed house in the Holly Grove Conservation Area, Peckham has been reinvented with a new skin of tonal and textural variety​​​. The property was completely renovated, upgrading its thermal performance, interior and services, while retaining its historic character.

On the lower ground floor, the open plan space accommodates a kitchen and dining room with a utilitarian, industrial aesthetic: a new stainless steel kitchen is combined with exposed structural steels, lime rendered brickwork and a retained floated concrete floor. Project architect: Alastair Selven

Georgian House Readmore

Our clients purchased this five storey, mid-terrace Georgian townhouse at auction. The property had been split into bedsits and was in a dilapidated condition. We were tasked with restoration and retrofitting to create a warm and comfortable, low energy family home.

Despite the challenges of a low energy refurbishment of a listed building in a conservation area, we achieved internal wall and roof insulation and improved airtightness throughout. MVHR provides heat recovery and fresh filtered air throughout the property. Project architect: Titas Grikevičius

Walthamstow Housing Readmore

This housing scheme in Walthamstow, east London provides 26 homes for private rent, with affordable creative space at ground floor for local start-up firms. The creative space helps to animate this part of the high street, which currently suffers from a lack of activity. The build to rent housing model enables our practice to deliver high-quality homes with a focus on catering for long-term tenancies.

A facade of arches references the aspirational Victorian and C20th warehouses of east London, including the nearby historic film studios building. A red brick finish is complemented by matching pre-cast concrete lintels.

The new building will meet the GLA target of 35% on-site carbon reduction. On-site renewables include air source heat pumps and photovoltaic panels. Project architects: Becky Wootton and Ben Ridley.

Low Energy House Readmore

This extension and refurbishment of an Edwardian house in Muswell Hill has created a comfortable, low energy home. The original structure of the property was revealed, its modest beauty celebrated.

Energy requirements are reduced dramatically by insulating, triple-glazing and improving airtightness. New additions include a rear extension and a loft conversion.

This project aims to be an exemplar for the sustainable refurbishment of a typical terraced home in London, with a constrained budget. Both embodied energy and energy in-use have been considered in depth. Project architect: Ben Ridley.

Brook Green House Readmore

A two storey house extension in west London creates a bright new family space from a previously dark lower ground floor. A large glass box addition floods the space below with natural light, while allowing views to the rear from a new study at raised ground floor. A bespoke kitchen is created in douglas fir timber and polished concrete.

A timber stair now descends through a newly created double height space to form a dramatic entrance. The entire lower ground floor is finished in end-grain parquet blocks. Full-width timber framed sliding doors lead to the garden, which is newly landscaped in Portland Roach stone. Project architect: Amrit Marway.

Berwick Street Shop Readmore

Located on Berwick Street in the heart of Soho, this shop was designed for Natural Selection London; a menswear brand specialising in Japanese selvedge fabric. Inspired by the excavation of an architectural ruin, the fit-out features perimeter display stands recalling geological strata and a series of free-standing cylindrical core samples.

The project used OSM (off site manufacture) to provide a fast install time at the shop and minimise waste during construction. This included CNC cut frames, cladding and display stands. Project architect: Ben Ridley.

Primrose Hill House Readmore

This 1960s house in Primrose Hill is one of only two detached properties in a Modernist estate of painted brick courtyard houses and small terraces. The house is uniquely surrounded on three sides by communal landscaped gardens.

Our proposal removes unsympathetic alterations whilst creating open-plan living spaces internally. The key to this courtyard house is the relationship between the living spaces and the private rear garden. This is enhanced with a large picture window in the kitchen and full-height sliding timber doors in the living area. Project architect: Ben Ridley

Dartmouth Park House Readmore

This house extension in Dartmouth Park is designed to better connect the property to a large garden. A new dining room with oak framed sliding doors leads to a landscaped terrace, and a separate ‘glass box’ evening room allows uninterrupted garden views. Between these two spaces, a sheltered outdoor kitchen is created.

The modern rear extension was designed with exposed brick finishes internally and natural stone to the garden facade. Internally the home was refurbished to provide a new master bedroom, dressing room and ensuite at first floor.

Sustainable design improvements include new double glazed sash windows throughout and reduced cement content in concrete with GGBS replacement. Project architect: Becky Wootton.