North London House

This project extends a maisonette that had previously been converted from an early Victorian house. A series of spaces are connected for improved daylight and views.

The new kitchen, dining and study spaces are informally defined by exposed oak posts and beams, allowing natural light to penetrate deep into the lower ground floor plan. Framed views are created between the spaces and direct the eye towards the lush green backdrop outside.
more
Readmore

The orthogonal grid continues throughout the property with bricks in a variety of bonds externally, and square tiles with contrasting colour grout lines to the kitchen and bathroom.

This contemporary, geometric approach is contrasted with refurbished traditional Victorian details on the upper floor.

The depth of the rear extension was defined by an existing upstairs neighbour’s stair, which had to be retained to allow access to their garden. Fluted glass reduces the impact of this stair when viewed from the new study.

Project Architect:
Matt McKenna

Location:
Halliford Street, Islington N1

Photography:
Christian Brailey