Canonbury House

This Canonbury house extension frames specific views of the garden as ‘scenes’. The garden is glimpsed from the kitchen and from built-in reading benches, yet it is only fully revealed from the central dining area. Frameless glazing gives a further view to a planted courtyard, creating a dual aspect and providing additional natural light.

The existing spaces of the house are to be refurbished and reorganised to create a new utility, study, formal reception room and a large master suite. Internal finishes in the rear extension include a pale pink brick with precast concrete lintels and a polished concrete floor. Unpainted lime plaster provides a subtle texture to internal walls.
more
Readmore

The generous ten metre width of the plot allows the kitchen, dining and living spaces to be arranged across the width of the extension, each with a uniquely framed view of the garden. Deep brick piers and lintels above create a play of shadows that move through the internal spaces following the sun’s path. The simple geometric language of brick piers and lintels is inspired by the earliest forms of architecture, from Stonehenge to the temples of ancient Greece.

The thermal performance of the existing building is improved through increased airtightness and internal wood-fibre insulation. An air source heat pump and mechanical ventilation heat recovery system (MVHR) will further reduce energy demand for space heating and hot water.

Project Architect:
Ben Ridley

Location:
Highbury New Park, Canonbury N5