South London house extension architect - detail of lime washed wall

Our house extension at Claylands Road in south London is now out to tender and is expected to start on site shortly


View Architecture for London’s portfolio of recent residential projects.


This project is for the renovation and extension of an early Victorian end of terrace house on Claylands Road, Lambeth. We propose to rebuild a stock brick boundary wall and connect this wall to the house with an infill extension featuring a frameless glass junction. This proposed extension has a full length roof light with interlocking, angled structural timber beams beneath that also provide shade to the open plan kitchen and dining room. The shadows will form interesting patterns on the floor below, whilst mitigating direct sunlight and solar heat gain.

A level polished concrete floor and external terrace will connect the kitchen with the garden through glazed sliding doors. A structural glass oriel window forms a window seat overlooking the garden, allowing a private space for reading and enjoying the view.

Both the new extension and existing two storey outrigger at the rear of the property will be clad in brick slips, with a textured lime mortar slurry applied. These materials refer to the original Victorian brick of south London, whilst creating a distinct contemporary finish. The natural variation in the hand applied render will soften the contemporary architectural lines and lend the project a crafted feel.

Architecture for London will work closely with an interior designer to complete the required alterations in the existing parts of the property.

Lambeth architect rear extension kitchen

Please visit the AFL architectural projects page to view our completed projects in south London.