Architect designed surgery refurbishment proposed plans

The existing listed building in the Finsbury Circus Conservation Area had previously suffered from a number of ill-considered conversions

Including various office configurations and conversion to a medical practice.


View Architecture for London’s portfolio of recent projects.


We propose a complete internal renovation and re-ordering of the first floor to provide a new surgery with high-quality finishes and private waiting rooms. Each waiting room benefits from a full height window, many of which allow views over Finsbury Circus. Additionally, there are four medical consultants rooms, these are located within the grand spaces to the corner of the building, which have generous and ornate bay windows.

The refurbishment of No.5 London Wall requires a series of careful interventions within this Grade I listed building. AFL is working closely with the City of London conservation officers to ensure that all original features such as ceiling cornices, skirting, picture rails, and dado rails are preserved and refurbished. The proposed new partitions work with the existing features and this has a considerable influence on the plan of the scheme.

The design brief asked for comfort and privacy to be considered during the design phase. The result is a circuitous progression through the spaces allowing complete privacy and anonymity to the visitors of the surgery.

Listed building consents have now been received and construction is due to start in 2016.

Project Architect: Amrit Marway