Architecture for London has completed an initial design session for a house extension in Stroud Green. The property is a mid-terrace, brick built late-Victorian house on Mount Pleasant Villas.


View Architecture for London’s portfolio of recent residential projects.


The property currently has generous proportions to all rooms and high ceilings throughout, however the spaces do not flow together well due to modern partitions in original openings. A connected sequence of spaces is therefore proposed at ground floor by reintroducing the opening between the living rooms. The rear doors will also be removed to provide access into the kitchen via a new side return extension.

The kitchen will be crafted from reclaimed timber and copper. Space is created for an island, dining area and snug to the rear overlooking the garden. The extension is staggered to the rear to provide a sheltered terrace for outdoor dining.

On the upper floors, original fireplaces are opened up to reveal brick interiors, with stone surrounds reinstalled where these have been lost. Original floors are sanded back and refinished in a light wash to better reflect natural light around each room.

The house is within the Stroud Green Conservation Area. The area was largely developed in the late 19th Century and is notable for its diversity of architectural styles, from workers cottages to Gothic and Queen Anne house designs.


Project architect: Ben Ridley

Location: Mount Pleasant Villas, Stroud Green, Haringey N4

Visit the Architecture for London residential projects page to view our house extensions in north London.