Stratford Athletes’ Village

Stratford Athletes’ Village

Posted by AFL in Residential Projects

This housing project in Stratford, East London was designed by Níall McLaughlin Architects. The building has the dual purpose of being a temporary statement for the short duration of the olympics, and whilst also a being a permanent structure that would become inhabited as part of this new city quarter.

The façade of the building was made from 25 different relief castings, based on an ancient frieze. These reconstituted stone panels depict parades of athletes assembled for a festival. After scanning sections of the Elgin Marbles, the architects created digital files to produce 2.2m by 2.2m MDF reproductions using a 5 axis router. These MDF positives were used to make the latex moulds in negative, from which the final panels would be cast and then backed with rigid insulation.

The play of light and shadows created by the protruding reliefs creates a facade that is animated and subtly shifts throughout the day. The rigid geometry and finely detailed balustrades of the balconies completes the composition.

 

27-ImageAthletes-NiallMclaughlinArchitects 29-ImageAthletes-NiallMclaughlinArchitects 31-ImageAthletes-NiallMclaughlinArchitects 0715-Athletes04

25 May 2014