Finsbury Circus Surgery

Project architect:
Amrit Marway
Location:
Finsbury Circus, London EC2M
Architectural Services:
Feasibility
Outline design
Listed building consents
Interior design
Tender package
Project management
About

The existing listed building in the Finsbury Circus Conservation Area had previously suffered from a number of ill-considered conversions, including various office configurations and conversion to a medical practice.

We proposed a complete internal renovation and re-ordering of the first floor to provide a new surgery with high quality finishes and private waiting rooms. Each waiting room benefits from a full height window, many of which allow views over Finsbury Circus. Additionally there are four medical consultants rooms, these are located within the grand spaces to the corner of the building, which have generous and ornate bay windows.

The refurbishment of No.5 London Wall requires a series of careful interventions within this Grade I listed building. AFL worked closely with the City of London conservation officers to ensure that all original features such as ceiling cornices, skirting, picture rails and dado rails are preserved and refurbished. The proposed new partitions work with the existing features and this has a considerable influence on the plan of the scheme.

The design brief asked for comfort and privacy to be considered during the design phase. The result is a circuitous progression through the spaces allowing complete privacy and anonymity to the visitors of the surgery.

Listed building consents have now been received and construction is due to start in 2016.