Kensington / House extension and refurbishment

Location:
Brewster Gardens, London W10
Project Architect:
Tom Dawson
Architectural Services:
Initial sketch concepts
Outline designs
3D visualisations
Planning application
Appointing consultants
Detailed design
Landscape design
Tender
Contract Administration
About

This project is a side return and rear extension of a Victorian home within a conservation area of North Kensington. The extensions are finished in a dark brick, selected to complement the tone of the aged London stock brick of the existing house. A large frameless glass window allows good views of the garden from the new seating area in the side return.

The space creates an open plan kitchen / dining room with a large roof light in the pitched side return roof. Planning policy required a pitch to the side return to create a lower party wall, therefore reducing the impact of the extension on the adjoining house. This pitch was concealed from the rear elevation with a horizontal brick parapet over the frameless glass window, allowing the extension to be read as two simple orthogonal forms when viewed from the garden.

Internal alterations include new joinery to the ground floor reception rooms and space saving sliding pocket doors. The interior design features mid-century Danish furniture in oak to match the bespoke oak sliding doors to the newly landscaped garden.

The project featured in London Open House 2015.