Dartmouth Park

Services:
Outline Design
Detailed Design
Interior Design
Landscape Design
Visualisations
Location:
Dartmouth Park Hill, Camden NW5
Project architect:
Tom Dawson
About

This refurbishment and extension of a detached Victorian villa in Dartmouth Park, north London, creates an improved connection to the garden. A new dining room with oak framed sliding doors leads to a landscaped terrace, and a separate ‘glass box’ evening room with a suspended stove allows uninterrupted garden views. Between these two spaces a sheltered outdoor barbecue area is created.

Concrete beams in the extension roof create a horizontal datum, this continues outside to provide shelter for the barbecue area and also forms the pergola toward the site boundary to the south. When viewed from the garden, this continuous horizontal line creates the impression of a unified, wide extension that emphasises the generous 17m garden width.

Most of the existing rear elevation of the house is covered by attractive ivy, which unfortunately requires removal due to brick damage. To reintroduce climbing plants in a controlled fashion, the new pergola allows hanging wisteria to grow along the beams, creating dappled shadows in the evening room that will oscillate with the breeze. The new spaces are finished in oak and concrete, and the external Roach Portland Stone cladding features distinctive fossilised shell fragments.

Dartmouth Park featured in the Architect’s Journal, 7th July 2015: “Rising stars reveal north London house extension plans”.

Planning approval comments from Camden: “Whilst the extension would introduce an additional 61sqm of residential floorspace, measuring 4.3m in depth by 17.0m in width and 3.5m in height, it is designed to a high standard which respects the character and appearance of the host building.”