Lambeth / House extension and refurbishment

Location:
Milton Road, London SE24
Project Architect:
Ben Ridley
Architectural services:
Initial sketch concepts
Outline designs
Planning application
Appointing consultants
Detailed design
Building regulations consent
Construction drawings
Tender documents
Site visits
About

This Victorian house in a conservation area originally had a dark and compact kitchen with unsatisfactory views of the garden. The brief was to create a light, spacious home for a growing family, with a side return extension that provided sufficient width for an island unit and dining table, allowing the kitchen to function as a social space.

The smaller, easy access door to the garden was designed with the family dog in mind, and the polished concrete floor is a hard wearing, wipe clean surface that accommodates pets well. The concrete floor extends into the garden, providing a terrace and uniting interior and exterior spaces. The extension is clad in stained cedar chevrons and the pattern folds over a number of planes, suggesting a manipulated and sculpted form whilst tying together the new additions at the rear of the house. The wrap-over glazing allows new uninterrupted views from the sky to the garden landscaping.

Milton Road was published in Grand Designs magazine 1st September 2013.