Hampstead refurbishment

Architect designed refurbishment in Hampstead

Hampstead refurbishment

Posted by AFL in Residential Projects

AFL have recently completed the remodelling and refurbishment of a two-bedroomed period flat in Hampstead, north London. Built in the late 19th century, the building is part of the Mansfield conservation area and is only separated from Hampstead Heath by the London Overground rail line to the north.

The owner approached AFL to transform what was then a tired example of buy to let accommodation into something special that would befit his return to London from overseas with his family. There were various constraints on the development of the property, in particular the conservation area status and the fact that the building is operated as a shared freehold. The conservation area status informed the commissioning of a specialist joinery firm to produce a like for like replacement of the original Victorian rear bedroom window, using double glazed timber sashes. One of the requirements of the freeholders was noise mitigation, which AFL achieved via the specification of acoustic dampening systems in the floor.

The family really wanted to make the most of the space within the apartment, which they intend to be their base for the foreseeable future. They required an additional shower room and separate kitchen, while retaining the two bedrooms and storage. This was achieved by slightly reducing the size of the second bedroom to allow for the design of a compact kitchen. The kitchen can be closed off from the living space with sliding pocket doors. A redundant storage space was also reconfigured to create a light and efficient shower room complete with a space saving Barbican basin. The master bathroom meanwhile was completely gutted and refitted, using high quality porcelain finishes, and includes a double sink and ‘walk-in’ shower.

AFL were also asked to help with the family’s storage requirements, while retaining a sparse and spacious feel throughout the flat. To this end we made use of the 2.9-metre high ceilings, which afford the opportunity for full-height bespoke wardrobes and cupboards that seamlessly blend into the surrounding white-painted plaster walls, while hiding away all the stuff of daily life.

13 Feb 2015